Doma Dom Vsestranska uporaba sode bikarbone

Vsestranska uporaba sode bikarbone

580
0
Deli

Natrijev hidrogenkarbonat (NaHCO3) oziroma po domače soda bikarbona je bel kristalni prah, ki s svojo vsestransko uporabnostjo navdušuje že tisočletja. Sodo bikarbono so uporabljali že Egipčani, zadnja leta pa se seznam njene uporabnosti vedno bolj podaljšuje.

Uporablja se za čiščenje, za premagovanje zdravstvenih težav, pri kuhi in peki, za osebno higieno, … Soda bikarbona je zato danes skorajda nepogrešljiva sestavina v vsakem domu.

Uporaba sode bikarbone pri osebni higieni:

Pri potenju – uporabite jo namesto deodoranta.

Parna kopel – 1 žlico sode bikarbone dajte v segreto vodo in si pripravite parno kopel. Ta vam bo odprla pore in očistila kožo.

Za mehkejše lase – rahlo bazična osnova, ki jo tvori soda bikarbona, ko jo raztopimo v vodi, blagodejno vpliva na lasišče in lase. Žličko sode dodajte šamponu med umivanjem las in imeli boste mehkejše lase.


Pri umivanju zob in za svež dah – nekaj sode bikarbone potresite po zobni ščetki ali jo dodajte zobni pasti. S tem boste učinkovito odstranili zobne obloge in madeže. Za svež zadah pa si poplaknite usta z vodo, v katero ste zamešali žličko sode bikarbone.

Težave z aknami – pripravite si mešanico sode bikarbone in mleka za čiščenje ali vode in si jo nanesite na obraz. Nežno vmasirajte v kožo in sperite.

Uporaba sode bikarbone v zdravstvene namene:

Piki insektov – za lajšanje srbečice ob pikih insektov si pripravite gosto zmes iz sode in vode in jo nanesite na mesto vboda.

Sončne opekline – za lajšanje bolečin pri sončnih opeklinah in obnovo kože, si pripravite vodno kopel in v njej raztopite kozarec sode bikarbone.

Opekline – soda bikarbona se lahko uporablja tudi kot pomoč pri opeklinah, saj prepreči nastanek mehurjev in brazgotin. Pripravite si gosto zmes sode bikarbone in vode in jo nanesite na opeklino.

Težave z ledvicami – soda bikarbona znižuje raven kislin v krvnem obtoku, zato je primerna tudi za lajšanje težav z ledvicami. Pol čajne žličke sode raztopite v vodi in to zaužijte dvakrat dnevno.

Nevtralizacija želodčne kisline – soda nevtralizira tudi želodčno kislino, zato se jo pogosto uporablja pri težavah z zgago in prebavnimi motnjami. Pol žličke sode bikarbone zmešajte z vodo in mešanico zaužijte.

Uporaba sode bikarbone pri čiščenju:

Razmaščevanje površin – soda bikarbona deluje kot odličen razmaščevalec. Nekaj sode potresite po površini, ki jo želite očistiti, nato pa z vlažno krpo (krožnimi gibi) očistite površino.

Čiščenje pečice – soda bikarbona učinkovito deluje pri čiščenju pečice. Pripravite gosto zmes sode bikarbone in vode, z njo premažite pečico in jo pustite učinkovati nekaj ur. Umazanijo nato zdrgnite z mokro gobico in sperite z vodo.

Čiščenje hladilnika – soda bikarbona se odlično obnese tudi pri čiščenju hladilnika. Gobico pomočite v vodo, ki ste ji dodali sodo bikarbono, in z njo očistite hladilnik. Neprijetnega vonja v hladilniku pa se boste rešili tako, da vanj položite posodico s sodo bikarbono.

Odmaševanje odtokov – Za pomoč pri odmaševanju odtokov stresemo sodo bikarbono v odtok in to prelijemo z mešanico vrele vode in nekaj kisa.

Sodo bikarbono se uporablja še v mnoge druge namene, npr. kot insekticid, pri pranju perila in posode, za umivanje sadja in zelenjave, odstranjevanje neprijetnih vonjav in še bi lahko naštevali.