Doma Slovenija Vinska klet Varlec

Vinska klet Varlec

124
0
Deli

Posestvo Varlec zajema približno 6 hektarov vinogradniških površin, na katerih je posajeno 20.000 trt. Vse vinogradniške površine se držijo tesno ena druge drugi in se nahajajo na vinorodnih legah Bizeljskega podokoliša Podgorje. Na omenjeni lokaciji uspevajo različne sorte, ki so značilne za Bizeljsko. Trte so razmeroma mlade, saj je bil vinograd v zadnjih sedmih letih skoraj v celoti prenovljen in razširjen tako, da je danes mogoče površine obdelovati s sodobnimi kmetijskimi prijemi.

Nadmorska višina se iz 180 m povzpne na 400 m na tej višini se nahajajo najzahtevnejše sorte kot so traminec, rumeni muškat, sivi in modri pinot. O značilnosti tal na tem področju pričajo predvsem ostanki Panonskega morja, za klimo so značilne hladne noči in veliko sončnih dni v letu.

V ponudbi stekleničenih vin so: podgorjan beli in rdeči, modra frankinja, zweigelt, traminec, rumeni muškat, chardonnay, sauvignon in sivi pinot ter za sladokusce tudi liker iz vina modre frankinje. Vinska klet se nahaja na najvišji točki med samimi vinogradi. Vina pridelana v tej kleti so zelo različnega značaja.

Lastna blagovna znamka Podgorjan je linija svežega vina nižjega alkohola. Podgorjan rdeči je zvrst žametne črnine, modre frankinje in zweigelta, Podgorjan beli pa v večini laškega in renskega rizlinga, chardonnaya in belega pinota.

Rdeča vina so pridelana po klasični maceraciji z zorenjem v lesenih sodih različnih velikosti. V ponudbi rdečih sortnih vin sta predvsem modra frankinja in zweigelt.

Približno 60% kletnih kapacitet zapolnijo bele sorte vin. Te so pridelane po različnih tehnologijah, katere se prilagajajo sorti in letniku.

Način pridelave je usmerjen k klasičnemu, poudarek pa je na ohranjanju sortnosti. Bela vina so zelo različnih karakterjev od aromatičnega rumenega muškata, ekstraktnega sivega pinota do zlato rumenega traminca.

Deli
Prejšnji članekTuristična kmetija Ancel
Naslednji članekGolf Klub Ptuj