Doma Vrt Ustvarite svež vrt na balkonu

Ustvarite svež vrt na balkonu

580
0
Deli

Živite v bloku in nimate vrta? Ste naveličani odvisnosti od drugih pridelovalcev in prodajalcev zelenjave? Tudi brez vrta lahko pridelate svojo zelenjavo. Z nekaj nasveti lahko vrtnarite kar na balkonu ali terasi. Vse kar potrebujete je malce prostora, nekaj sončnih žarkov in pest dobrih semen.

Kako ustvariti vrt na balkonu?

Najprej izberemo primeren prostor na balkonu ali terasi. Za gojenje zelenjave je najbolj primerna lega, ki ima večji del dneva sonce.

Naslednji korak je izbira loncev. Zeliščem manjše grmičaste rasti bodo zadostovali manjši lončki, korenasta zelenjava pa zahteva bolj globoke posode. Posoda naj ima na dnu odprtine za odtok vode, da ne pride do gnitja korenin.

Pri nakupu zemlje je najbolje, da izberemo univerzalno zemljo za rastline. Pogosto je kupljeni zemlji že dodano gnojilo, če ni, pa ga dodamo ob sajenju.

Katera zelenjava uspeva na balkonu?

Ko smo izbrali korita in prst, je čas za izbiro semen. Se sprašujete, katera zelenjava sploh uspeva na balkonu? Na balkonu lahko gojimo paradižnik, papriko, sladke feferone, redkvice, jajčevce. Seveda ne smemo pozabiti na zelišča, kot so peteršilj, bazilika in rožmarin.

Tako boste imeli svežo zelenjavo le nekaj korakov stran od kuhinje.

Naj se dobro zaliva in gnoji

Seveda pa vaša zelenjava potrebuje nekaj pozornosti in skrbi. Kot prvo je potrebno redno zalivanje, saj zelenjava potrebuje veliko vode. V času bujne rasti zalivamo vsak dan, po možnosti zjutraj.

Priporočljivo je da gnojimo na vsaka dva tedna, a pri tem ne smemo pretiravati – bolje je gnojiti večkrat z manjšimi odmerki.

Gnojilo dodajamo ob zalivanju. Za osnovno gnojenje lahko uporabimo hlevski gnoj, kompost ali kupljena organska gnojila.

Ob upoštevanju zgornjih nasvetov in z nekaj sreče, boste letošnje poletje uživali svežo, doma pridelano zelenjavo, ki vam bo vedno na dosegu roke.

Pa uspešno vrtnarjenje.