Doma Dom Pomlad je čas, da osvežimo stanovanje

Pomlad je čas, da osvežimo stanovanje

559
0
Deli

Pomladi si zaželimo napolniti pljuča z novo svežino zato je najbolje, da naredimo generalno čiščenje stanovanja. Stanovanje bo tako postalo sveže, znebili se bomo zatohlosti, ki se je nabrala čez zimo. Da pa si bomo delo olajšali, je potrebno narediti načrt. Najlažje bo če bomo začeli v eni sobi in vsak dan nadaljevali v drugi.

Najprej se morate znebiti stvari, ki jih ne uporabljate več in vam prostor le utesnjujejo. Potem pa lahko preidete na brisanje prahu, sesanje, pomivanja oken in zaves, v vrstnem redu, ki vam najbolj ustreza. Ker pa so dnevi spomladi postajajo bolj svetli, vidimo prah tudi v skritih kotičkih, ki ga pozimi pri čiščenju nismo.

Neurejen in prenatrpan prostor ustvarja občutek zmedenosti in stresa. Zato je pomembno, da prostor izpraznimo in očistimo, ter tako ustvarimo dom, ki nas navdaja s svežino in pozitivno energijo.

Skušajte doseči, da se gladke površine v vašem domu ponovno zalesketajo. Pozornost namenite predvsem kuhinjskim elementom in kopalnici. Tam se najraje zadržujejo razne bakterije, saj je okolje večinoma vlažno in imajo odlične pogoje. Pomagate si lahko z industrijskimi čistili ali pa uporabite domača eko čistila, kot sta kis in soda bikarbona ter limona, ki na koncu lepo razkuži in odišavi celoten prostor.

Dobro je, da pomladno svežino vnesete tudi v spalnico, saj boste tako bolje spali in lažje premagovali spomladansko utrujenost. Vzmetnico je dobro obrniti vsake tri mesece, saj tako ohranjate njeno obliko. Potrebno jo je tudi posesati in prezračiti, tako boste odgnali tudi pršice.

Pomembno pri vsem tem pa je, da se tega dela lotite takrat ko imate voljo za to. Kajti, če delo opravljamo z veseljem, je uspeh zagotovljen.

Kako pravilno sortirati stvari

Pri stvareh, za katere ugotovite, da jih ne potrebujete več, še enkrat pretehtajte njeno uporabno vrednost in se tako odločite ali jo vržete v smeti. Nikakor pa pri tem ne pozabite na ločevanje odpadkov.

Mogoče se bo za kakšno stvar izkazalo, da je dovolj dobro ohranjena, da jo lahko komu podarite. Morda jo kdo še potrebuje.

Ko boste pospravljali boste ugotovili tudi kako razporediti stvari na polici ali mizi. Stvari, ki jih pogosto uporabljate imejte na dosegu roke, tiste ki jih uporabljate bolj redkoma,  lahko postavite na manj dostopna mesta ali pa jih celo pospravite v klet. Tako boste imeli več zraka in svetlobe v prostoru. Dom lažje diha, če v njem ni nepotrebne krame in tudi vi se boste počutili bolj svobodno-bolj spomladansko.

V pomoč vam bo zagotovo prišlo:  20 trikov za enostavno čiščenje.