Doma Namigi za izlet Triglavski narodni park

Triglavski narodni park

794
0
Deli

Triglavski narodni park, naravni park na območju Julijskih Alp v severozahodni Sloveniji je dobil ime po najvišji slovenski gori Triglav. Je edini narodni park v Sloveniji. Potreben je posebne obravnave, ker je presunljivo lep. Na zelo razgibanem terenu gorskega krasa s čudovitimi vrhovi gora in dolinami so številne naravne in kulturne znamenitosti. Daje veliko možnosti za aktivno preživljanje prostega časa in razne dejavnosti v naravi.

Park obsega 838 kvadratnih kilometrov, kar predstavlja štiri odstotke celotnega slovenskega ozemlja. Leži ob meji z Italijo in Avstrijo, ter se popolnoma prekriva z Vzhodnimi Julijskimi Alpami. V njem velja poseben naravovarstveni režim, ki pa je strožji kot po drugih parkih v Sloveniji. Zelo je omejena gradnja infrastrukture, saj želijo v parku ohraniti čim bolj neokrnjeno naravo z željo da v njej lahko uživajo množice ljudi.

Spada med najstarejše evropske parke. Zavarovali so ga že leta 1924, ko so ustanovili Alpski varstveni park. Leta 1961 so ga preimenovali v Triglavski narodni park, obsegal pa je le bližnjo okolico Triglava in pa doline Triglavskih jezer. Zdajšnji obseg pa so mu dodelili leta 1981.

Na območju parka je večina izmed štiristo slovenskih dvatisočakov. Poleg Triglava so zelo mogočni vrhovi še Mangart, Jalovec, Prisojnik in Špik. Relief parka je zelo razgiban, priostreni vrhovi, strme stene in pa globoko vrezane ledeniško preoblikovane doline. Zato spada park v območja visokogorskega krasa. Dve tretjini pokriva gozd, kjer pa na južni strani prevladuje bukev na severni pa smreka in macesen.
Vse gore v parku so prepletene z mnogimi dobro označenimi planinskimi potmi, prav tako pa so kjer je potrebno tudi dobro zavarovane. V poletnih mesecih je pohodništvo zelo množična dejavnost, nekateri bolj izkušeni pa hodijo tudi pozimi na vrhove Julijskih Alp. Ob poteh so številni planinski domovi in koče, kjer se lahko okrepčate v nekaterih pa tudi prespite.

Bohinjsko jezero je največje slovensko ledeniško jezero, ki daje velik pečat parku. Poleti je na njem priljubljenih več vodnih športov, pozimi ko pa zamrzne , prihajajo množično na smučanje na Vogel in na turno smuko.
V parku je veliko tudi slapov, med najlepšimi sta Savica in Peričnik. Med najbolj obiskanimi znamenitostmi je pa rečna soteska Radovne Blejski Vintgar.

Triglavski narodni park je še posebej lepo obiskati poleti. Čeprav so po drugih delih države temperature tudi trideset in več stopinj, je tukaj prijetnih dvajset v dolini med pet in šest pa v gorah.