Doma Slovenija Ekološka kmetija Porta

Ekološka kmetija Porta

189
0
Deli

Ekološko kmetijo Porta najdete na robu majhne vasi Ovsiše pri Podnartu. Poudarek je na sobivanju z vsemi organizmi in varovanju okolja z uporabo gensko nespremenjenih rastlin in gnojenjem z izključno naravnimi gnojili. Redimo krave, prašiče, kokoši ter pridelujemo zelenjavo, sadje in zelišča. Naše pridelke tudi sami predelujemo.

Kandidiramo za vpis med hiše s tradicijo, saj so že pred sto leti imeli tu gostilno in trgovino. V spomin na tiste čase se ena soba še vedno imenuje ‘Štacuna’. Ohranjamo tudi ‘garteljc’ – star kmečki vrt, v katerem živi mnogo starih rastlin, cvetja, dišavnic, zelenjave in je vreden ogleda v vseh letnih časih.

Imamo raznovrstno ponudbo domačih izdelkov, sadja in zelenjave in različnih žit. Pečemo tudi izvrsten domač kruh. Ukvarjamo pa se tudi s turizmom. Pri nas lahko prespite v apartmaju, če pa ste varčni in bi poizkusili kaj novega, pa lahko prespite tudi na senu. Po naročilu organiziramo tudi kosila za manjše in večje skupine.

Lansko leto smo začeli s projektom partnersko kmetovanje. Zaradi dobrih odzivov nadaljujemo z gojenjem zelenjave, letos z nekoliko drugačnim pristopom od lanskega.

No, pa kar začnimo z osnovami, kaj partnersko kmetovanje sploh je. Kmet se dogovori s posameznikom, da bo le ta vsak teden vzel košarico zelenjave, kmet pa zaradi zagotovljenega odkupa lahko ponudi nižjo ceno. Tako imata oba korist od dogovora.

Letošnjo tedensko košarico smo ocenili na 11€, plačilo pa bomo sprejemali na naš bančni račun enkrat mesečno. Vsebino osnovne košarice si boste lahko ogledali na tem spletnem dnevniku dan do dva pred prevzemom.

Partnerji iz Gorenjske boste lahko prevzeli košarico pri nas na kmetiji v sredah ali sobotah. Za ljubljansko regijo pa bomo vsako sredo pripeljali v Tacen ob dogovorjeni uri.