Doma Računalništvo Nakup rabljenih prenosnikov – tveganje ali prihranek?

Nakup rabljenih prenosnikov – tveganje ali prihranek?

462
0
Deli

Na spletu lahko človek proda (in seveda kupi) vse –avtomobile, hiše, rabljena oblačila, ipd. Na našem portalu (prenovljen) se med drugim pogosto znajdejo tudi oglasi o prodaji/nakupu rabljenih, predvsem prenosnih računalnikov. Na kaj pa moramo biti pri nakupu slednjih pozorni?

Premislite, zakaj računalnik potrebujete.

V kolikor ste oseba, ki računalnik v večini uporablja le za pisanje in brskanje po internetu, boste najverjetneje potrebovali manj zmogljiv računalnik kot nekdo, ki se ukvarja z igranjem igric, grafično obdelavo fotografij ali zvočno obdelavo različnih posnetkov, ki zahtevajo primerne programe, slednji pa tudi zmogljivejši računalnik. Dobro preverite ceno novega računalnika in jo primerjajte s ceno rabljenega, v mislih pa imejte tudi, koliko časa bi želeli, da računalnik (minimalno) brezskrbno deluje.

Najpomembnejši faktor pri prenosnih računalnikih je dobro ohranjena baterija.

Baterija je pri rabljenih računalnikih pogosto dotrajana. Glede na to, da se za nakup prenosnega računalnika najpogosteje odločimo zato, ker ga tako lahko uporabljamo tudi drugje kot na delovnem mestu ali doma, je pomembno, da baterija zdrži vsaj dobro uro. V kolikor je baterija rabljenega računalnika slabša, preverite, koliko bi stala njena zamenjava.

Preverite, kakšne so specifikacije računalnika.

Omenjeni faktor radi izpustimo, nato pa se pritožujemo, ko je računalnik prevelik za našo torbo ali pa, ko nas boli križ že samo, da pridemo do knjižnice. V kolikor veliko potujete, izberite lažji računalnik, ki vas ne bo oviral.

Preverite, ali ima računalnik še vedno licenco in garancijo.

Licenčna nalepka vam omogoča brezplačno naložitev operacijskega sistema, garancija pa vas lahko, v kolikor računalnik ne deluje tako, kot ste pričakovali, reši pred neuspešnim nakupom. V kolikor računalnik še ni tako star, ima računalnik najverjetneje še oboje – ne pozabite zanju vprašati prodajalca.

Na kaj moramo biti še pozorni?

Nihče ne mara glasnih, brnečih računalnikov, vsakemu pa se lahko pripeti, da mu računalnik pade na tla. H kvaliteti prenosnega računalnika tako prispevajo tudi kvalitetnejši material, boljši hladilni sistem in kompaktno ter trdno ohišje.